default_mobilelogo

ΓΛΩΣΣΑ - LANGUAGE

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Ιστότοπος Ποιότητας στην Υγεία

Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2013 03:00

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από την εφαρμογή του ISO σε εργαστήριο Πυρηνικής ιατρικής. Σε ποιους τομείς μας βοήθησε η μακρόχρονη εφαρμογή του προτύπου διασφάλισης ποιότητας ISO:9001 (Δημήτριος Μπούντας - Αργύρης Δούμας)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

      Δρ. Δημήτριος Μπούντας                                            Δρ. Αργύρης Δούμας 

         Πυρηνικός ιατρός                                                               Πυρηνικός ιατρός

 Υπεύθυνος προτύπου διασφάλισης                                       Επικ. Καθηγητής ΑΠΘ

 ποιότητας ISO:9001 του Κέντρου                                         e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πυρηνικής Ιατρικής “Ιπποκράτης-Euromedica AE”

        e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ήταν Οκτώβριος του 1998, όταν μετά από 7 χρόνια λειτουργίας αποφασίσαμε να πιστοποιηθούμε με πρότυπο ISO. Την εποχή εκείνη, ήδη είχαμε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και βάσιμες ελπίδες ότι η ένταξή μας στις νέες τεχνολογίες θα μας βοηθήσει στην πληρέστερη εξυπηρέτηση των ασθενών μας, στην ταχύτερη και ασφαλέστερη παροχή υπηρεσιών υγείας, στον άγνωστο ακόμη και σε πολλούς γιατρούς τομέα της Πυρηνικής Ιατρικής. Τα βήματα που είχαμε ήδη κάνει στον τομέα μας ήταν πραγματικά ρηξικέλευθα, με τομογραφική απεικόνιση του μυοκαρδίου, με νέα πρωτόκολλα σπινθηρογραφικής απεικόνισης, διασύνδεση με ερευνητικά κέντρα της αλλοδαπής και εκπόνηση πολυκεντρικών μελετών.

Οι απόφασή μας για το ISO, όπως και για την πλειονότητα των νέων εφαρμογών που υιοθετήσαμε ευτυχώς δεν μας διέψευσε. Παραμείναμε το πρώτο σε όγκο περιστατικών ιατρείο αμιγώς Πυρηνικής Ιατρικής της Ελλάδος, το πρώτο πιστοποιημένο εργαστήριο ραδιοϊσοτόπων πανελληνίως και παρά τις αντιξοότητες, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, έχοντας σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των εξετάσεών μας τα τελευταία δύο χρόνια, μεσούσης της κρίσης.

Μετά την εκτεταμένη αυτή εισαγωγή, επιγραμματικά σας αναφέρουμε τα σημεία και τους τομείς της δραστηριότητάς μας που ευνοήθηκαν από την εφαρμογή του ISO,  καθώς και τα ελάχιστα αρνητικά που είχε η ένταξή μας αυτή, καθόσον - ως γνωστόν - είναι αδύνατη η μονομερής αποδοχή ωφέλειας.

Οι κύριοι τομείς στους οποίους είχαμε θετική δράση ήταν:

 Καθορισμός μετρήσιμων οικονομικών στόχων, αλλά και στόχων ποιότητας στις λειτουργίες της εταιρείας, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος και η εκτίμηση της πορείας επίτευξης αυτών και ο εντοπισμός και διόρθωση αδυναμιών.

Καταγραφή και ανάλυση των προβλημάτων στη λειτουργία της εταιρείας, καθώς και καταγραφή και παρακολούθηση των διορθωτικών ενεργειών και προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται, ώστε να εξαλειφθούν τα αίτια και να μην επαναληφθούν στο μέλλον, γεγονός που προάγει την συνεχή βελτίωση.

Έλεγχος και αξιολόγηση των προμηθευτών της εταιρίας, με αναλυτική και διαχρονική καταγραφή των προσφορών/τιμών και των ενδεχόμενων προβλημάτων συνεργασίας.

Οι εσωτερικές διαδικασίες που περιγράφονται στο πρότυπο και ακολουθούνται υποχρεωτικά, συμβάλλουν στην επαναληψιμότητα των διεργασιών και στη σταθεροποίηση και αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι ευθύνες και αρμοδιότητες  του προσωπικού είναι απόλυτα καθορισμένες, ώστε να ασκούνται πιο αποτελεσματικά, με απόλυτο έλεγχο, ενώ καταγράφεται και παρακολουθείται η εκπαίδευση του προσωπικού και αξιολογείται και βαθμολογείται η απόδοσή του σε ετήσια βάση.

Αποτελεσματική, άμεση και συνεχής επικοινωνία με τους πελάτες/ασθενέις με καταγραφή των σχολίων και παραπόνων σε τυποποιημένο έγγραφο, όπου ζητείται και η αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα αποτελέσματα καταγράφονται, αναλύονται και παρακολουθείται έτσι ο βαθμός ικανοποίησης, ο οποίος αντικατοπτρίζει απόλυτα και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται,  γεγονός που βοηθά  την εταιρεία να βελτιώνεται συνεχώς.

Καταξίωση και αναγνώριση της εταιρείας τόσο από τους πελάτες όσο και από τους προμηθευτές, ενώ είναι πλέον υποχρεωτική η πιστοποίηση ποιότητας κατά ISO για σύναψη συμβάσεων με το Δημόσιο. Η πολυετής εμπειρία στην εφαρμογή του προτύπου δίνει σχετικό πλεονέκτημα στην εταιρεία.

Τέλος, για πρώτη φορά, το κάθε έγγραφο και η κάθε ενέργεια που άπτεται του εργαστηρίου είναι άμεσα διαθέσιμο, χωρίς ανώφελες αναζητήσεις και απώλειες, καθόσον τα πάντα καταγράφονται σε ειδικές φόρμες και αρχειοθετούνται.

Σχετικό μειονέκτημα αποτελεί η  δημιουργία γραφειοκρατικών διαδικασιών, η οποία στα αρχικά στάδια τουλάχιστον δυσχεραίνει φαινομενικά την καθημερινή ρουτίνα. Εντούτοις, το πρότυπο έχει αρκετή ευελιξία, όχι βέβαια στην ουσία, αλλά στον τρόπο εφαρμογής των απαιτήσεων του, ώστε να είναι δυνατή μια σχετική προσαρμογή στα δεδομένα της εταιρείας και να τηρείται με τη μικρότερη δυνατή γραφειοκρατική επιβάρυνση για τους εκάστοτε αρμόδιους υπαλλήλους.

 

Διαβάστηκε 26483 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 22:35

Website Security Test

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ