default_mobilelogo

ΓΛΩΣΣΑ - LANGUAGE

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Ιστότοπος Ποιότητας στην Υγεία

Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2013 03:00

Εισαγωγή στην έννοια του BENCHMARKING (Σύγκριση επιδόσεων και πρακτικών εργασίας) - (Αντώνης Σπανός)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Αντώνης Σπανός

Αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει  μεταπτυχιακές σπουδές σε Διοίκηση Επιχειρήσεων και είναι απόφοιτος του Life Office Management Association.

Διετέλεσε μέλος της υπό το Υπουργείο Ανάπτυξης επιτροπής, για το σχεδιασμό Εθνικού Βραβείου Ποιότητας το 1999 και το 2005. Τακτικός καθηγητής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών, έχει διδάξει ως προσκεκλημένος εισηγητής, σε κολέγια, πανεπιστημιακά ιδρύματα, και έχει παρουσιάσει εργασίες του σε διεθνή συνέδρια.

Ειδικεύεται σε θέματα Συμβουλευτικής Management & Επιχειρηματικής Αρίστευσης, Performance Management, Coaching, Καινοτομίας, Επικοινωνίας & εισαγωγής αλλαγών. Σαν σύμβουλος σχεδιάζει ολοκληρωμένα συστήματα διοίκησης.

Πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην Ελλάδα και στη Κύπρο (Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού), έχει διδάξει σε περισσότερους από 3,000 στελέχη όλων των επιπέδων διοίκησης. Συγγραφέας μεγάλου αριθμού άρθρων για θέματα ποιότητας, ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού και εξυπηρέτησης πελατών. Υπήρξε αντιπρόεδρος του IXOΣ- LUTC.

Είναι αξιολογητής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Ποιότητας του EFQM από το 1991, και επικεφαλής αξιολογητής από το 1995. Διετέλεσε μέλος της επιτροπής Benchmarking για θέματα διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του EFQM, πρόεδρος της Ελληνικής επιτροπής αναγνώρισης συγγραφικού έργου για την ποιότητα (που παρήγαγε μία Πανευρωπαϊκή διάκριση για την Ελλάδα) και σύμβουλος ποιότητας του ΣΕΒ.

Είναι επικεφαλής αξιολογητής του European Business Ethics Network (EBEN). Το 1994 ήταν πρόεδρος του εργαστηρίου για την ποιότητα στις Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, του διεθνούς συνεδρίου του EFQM στο Τορίνο. Η δραστηριότητά του έχει αναγνωρισθεί από τον ΓΓ του EFQM. Είναι υπό την αιγίδα της ΕΕΔΕ- πιστοποιημένος από τον EFQM εκπαιδευτής αξιολογητών των Ευρωπαικών Βραβείων Ποιότητας στην Ελλάδα, και μέλος της επιτροπής  δεοντολογίας της ΕΕΔΕ στο θεσμό των Ευρωπαϊκών Βραβείων Ποιότητας στην Ελλάδα.

Το βιβλίο του "Πως παράγονται και παρέχονται αποτελεσματικά υπηρεσίες ποιότητας" έχει λάβει τη διάκριση ECO Q to 1999, από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων σαν το καλύτερο δημοσίευμα για την ποιότητα.

Τα βιβλία του έχουν εκτεταμένα χρησιμοποιηθεί σαν Πανεπιστημιακά. Το 2003, βραβεύθηκε με τη διάκριση ECO-Q για τηδραστηριότητα του σαν Σύμβουλος σε Management και Επιχειρηματικής Αρίστευση. Εχει διατελέσει ανώτατο στέλεχος των ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ-INTERAMERICAN, και σύμβουλος σε μεγάλες Τράπεζες, Βιομηχανίες, Τουρισμό και Αεροπορικές Εταιρίες Ελλάδας και Κύπρου.

Έχει προετοιμάσει με απόλυτη επιτυχία περίπου 80 Ελληνικές και Κυπριακές Εταιρίες για να λάβουν Ευρωπαϊκές διακρίσεις ποιότητας. 

Έχει σχεδιάσει το ολοκληρωμένο σύστημα του Εθνικού Βραβείου Αρίστευσης του Λιβάνου.

 
Άρθρο

Η σύγκριση επιδόσεων γίνεται αφού έχουν εντοπισθεί περιοχές οι οποίες είναι σημαντικές για τoν Οργανισμό μας και στις οποίες επιθυμεί να αξιολογήσει τις δικές του επιδόσεις σε σχέση με άλλα συγκρίσιμα ιδρύματα.

Οι συγκρίσεις αυτές μπορεί να αφορούν σε επιδόσεις (αριθμοδείκτες) αλλα κυρίως στον τρόπο με τον οποίο ένα άλλο ίδρυμα λειτουργεί ώστε να πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις

Οι επιδόσεις ενός άλλου - συγκρίσιμου - ιδρύματος, που τις χρησιμοποιούμε σαν δεδομένο και προσπαθούμε να τις επιτύχουμε και εμείς με τη σειρά μας,ονομάζονται benchmarks.

Οι τρόποι εργασίας με τους οποίους ένα άλλο ίδρυμα επιτυγχάνει αποτελέσματα καλύτερα από τα δικά μας ονομάζονται άριστες πρακτικές -best practices.

Οι επιδόσεις των «ανταγωνιστών» που εκφράζονται με δείκτες και είναι καλύτερες από τις δικές μας, σηματοδοτούν την προσπάθεια να αποκτήσουμε σαφή γνώση για τη μεθοδολογία, (μεθόδους λειτουργίας, υλικά, πρότυπα, εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού,  κλπ) με τα οποία εργάζεται ένα άλλο ίδρυμα ώστε να επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα από τα δικά μας

Σύμφωνα με την μελέτη του R. Camp υπάρχουν 12 στάδια της μεθοδολογίας του :

1.Επιλογή. θέματος
2.Καθορισμός της διαδικασίας
3.Εντόπιση των πιθανών εταίρων
4.Προσδιορισμός των πηγών των δεδομένων
5.Συλλογή δεδομένων και επιλογή  εταίρων
6.Καθορισμός χάσματος (απόστασης)
7.Καθιέρωση διαφορών στην  διαδικασία
8.Στόχοθέτηση  μελλοντικών επιδόσεων
9.Επικοινωνία
10.Ρύθμιση στόχου
11.Εφαρμογή
12.Αναθεώρηση και επανάλληψη

Για παράδειγμα η επιστημονική ηγεσία του νοσοκομείου «Α» παρατηρεί πώς η τιμή του δείκτη μετεγχειρητικών επιμολύνσεων είναι 18%. Συγκρίνει αυτή την τιμή με ενός άλλου αντίστοιχου νοσοκομείου του «Β» και διαπιστώνει πως η τιμή εκείνη (Benchmark) είναι 14%.

Ακολουθεί το δεύτερο στάδιο της σύγκρισης επιδόσεων όπου μια εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα μεταβαίνει στο νοσοκομείο «Β» και μελετά τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των επιμολύνσεων. Η ομάδα διαπιστώνει πως στο νοσοκομείο «Β» είναι υποχρεωτική η τακτική παρακολούθηση σεμιναρίων από όλο το προσωπικό, όπως επίσης ότι ελέγχεται πολύ αυστηρά το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με οποιαδήποτε πιθανή πηγή επιμόλυνσης. Η παρακολούθηση σεμιναρίων επιβεβαιώνεται με ειδικά έντυπα τα οποία υπογράφει το προσωπικό βεβαιώνοντας πως παρακολούθησε και κατανόησε το περιεχόμενο του σεμιναρίου.

Η άριστη αυτή πρακτική αυτή υιοθετείται μετά από πρόταση της ομάδας εργασίας και από το νοσοκομείο «Α», (υιοθέτηση πρακτικών εργασίας).


Βιβλιογραφία
Camp, R. (1989). The search for industry best practices that lead tosuperior performance. Productivity Press

 

Διαβάστηκε 5447 φορές

Website Security Test

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ