default_mobilelogo

ΓΛΩΣΣΑ - LANGUAGE

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Ιστότοπος Ποιότητας στην Υγεία

Τετάρτη, 08 Απριλίου 2015 18:52

Νεότερες Τεχνικές στη Χειρουργική Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Λάρυγγα (Ανατολή Παταρίδου)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η Ανατολή Παταρίδου είναι Χειρούργος Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου «Υγεία»

Εισαγωγή

Ο καρκίνος του λάρυγγα ,αποτελεί το 2% των καρκίνων του σώματος και 75% των λαρυγγικών καρκίνων εντοπίζονται στις φωνητικές χορδές. Πιθανοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η χρήση καπνού , η αυξημένη λήψη οινοπνεύματος,   η μόλυνση με τον ιό HPV (human papillomavirus), η  έκθεση στην ακτινοβολία και σε βλαβερές χημικές ουσίες. Επίσης άλλοι ερεθιστικοί παράγοντες είναι  η φτωχή διατροφή σε λαχανικά και πλούσια σε λιπαρά και  κρέας,  αλλά και η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση . Η συμπτωματολογία  αυτού του καρκίνου εκδηλώνεται συνήθως με βράγχος φωνής, δυσφαγία, δύσπνοια, αιματηρά πτύελα, πόνο,  δυσοσμία του στόματος, ψηλαφητή μάζα στον τράχηλο,  και ακόμη και με ωταλγία.  Η   διάγνωση θα βασιστεί κυρίως στη λαρυγγοσκόπηση με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο και την λήψη βιοψιών. 

 

Οι θεραπευτικές Επιλογές

Οι συνήθεις θεραπευτικές επιλογές  στον καρκίνο του λάρυγγα είναι η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία, οι κλασσικές ανοικτές χειρουργικές μέθοδοι  και η ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση είτε με laser είτε με ρομποτική χειρουργική με το σύστημα  Da Vinci ( minimaly invasive τεχνικές ). Όσον αφορά τις νέες τεχνικές η  χειρουργική κεφαλής και τραχήλου προόδευσε εξαιρετικά τα τελευταία 20 χρόνια εστιάζοντας κυρίως σε λιγότερο ακρωτηριάστηκες τεχνικές και  στην διατήρηση των οργάνων στο μέγιστο βαθμό.

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική

Η ενδοσκοπική χειρουργική  με Laser CO2 για τον καρκίνο του λάρυγγα, έχει ως βασικά  πλεονεκτήματα την ικανοποιητική έκθεση της βλάβης σε μεγέθυνση, την αποτελεσματική  αιμόσταση και  ελαχιστοποίηση της μεταστατικής διασποράς ,σε ικανό βαθμό διατήρηση στην ποιότητα της φωνής αλλά και την αποφυγή τραχειοστομίας. 

Υπάρχουν άλλες μορφές Laser όπως το KTP το οποίο πλεονεκτεί ως προς την δυνατότητα να προκαλεί εκλεκτική φωτοαγγειολυτική δράση στη μικροκυκλοφορία της καρκινικής  βλάβης και όχι στην αγγείωση του φυσιολογικού ιστού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξαιρετική διατήρηση της φωνητικής λειτουργίας γιατί δεν θίγεται  ο υγιής γλωττιδικός ιστός, ενώ διασφαλίζει την επαναληψιμότητα  σε περίπτωση υποτροπής ,  δυνατότητα τοπικής αναισθησίας στο ιατρείο. Έχει ένδειξη σε αρχόμενους καρκίνους των φωνητικών χορδών, σε ασθενείς με δυσπλαστικές βλάβες  και σε  θηλωμάτωση του λάρυγγα . 

Υπάρχουν σαφή μειονεκτήματα στην εφαρμογή της κλασσικής  χειρουργικής στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου  και της ενδοσκοπικής  με Laser CO2  :οι μεγάλες εξωτερικές τομές, δέσμη Laser μόνο σε ευθεία γραμμή, εργαλεία  με μεγάλο μήκος, μικροσκόπιο  έξω από το πεδίο της στοματικής κοιλότητας, αλλά και χειρισμοί οι οποίοι γίνονται μέσα από τη στενή δίοδο του λαρυγγοσκοπίου. Αυτό οδήγησε τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη και στην Ωτορινολαρυγγολογία της ρομποτικής χειρουργικής που λέγεται Διαστοματική (TORS)

Τα πλεονεκτήματατης είναι η εξαιρετική δυνατότητα περιστροφής των μικροεργαλείων που τοποθετούνται μέσα στη στοματική κοιλότητα μέσω των βραχιόνων και τα οποία ακολουθούν τις κινήσεις του χειρουργού από την κονσόλα. Επίσης η κάμερα  μέσα στο χειρουργικό πεδίο   προσφέρει τρισδιάστατη μεγέθυνση γεγονός που δίνει μεγάλη ακρίβεια στην εκτομή και τα υγιή όρια όταν μιλάμε για αφαίρεση κακοηθειών. Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα  την  μικρότερη νοσηρότητα και  τις λιγότερες επιπλοκές και λοιμώξεις ,  την μείωση του μετεγχειρητικού άλγους , την μικρότερη απώλεια αίματος ,την αποφυγή τραχειοστομίας, την βραχύτερη νοσηλεία  και την  ταχύτερη επούλωση  που οδηγούν σε γρηγορότερη επανένταξη στις φυσιολογικές δραστηριότητες.  Επίσης   ένα βασικό πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για μία εύκολα επαναλαμβανόμενη μέθοδο σε περίπτωση υποτροπής,  αλλά και δίδεται  πολύ καλύτερη δυνατότητα προσπέλασης στις δομές του στοματοφάρυγγα, λάρυγγα, υποφάρυγγα.

Οι ενδείξεις της  Διαστοματικής  Ρομποτικής  Χειρουργικής όσον αφορά τις κακοήθεις παθήσεις είναι ηεκτομή όγκων της ρίζας της γλώσσας και των αμυγδαλών, του οπίσθιου φαρυγγικού τοιχώματος, της υπεργλωττιδικής μοίρας του λάρυγγα και του υποφάρυγγα, αλλά και η διερεύνηση αγνώστου πρωτοπαθούς καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου . Όσον αφορά τις καλοήθεις παθήσεις εφαρμόζεται σε ασθενείς με το Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο, και αφορά την υπερωιοφαρυγγοπλαστική, τη  χειρουργική της ρίζας της γλώσσας και της γλωσσικής αμυγδαλής. Έτσι το ρομποτικό σύστημα Da Vinci  καθιερώθηκε ως ασφαλής εναλλακτική χειρουργική μέθοδος σε ασθενείς με καλοήθεις αλλά και πρώιμες κακοήθεις βλάβες της περιοχής κεφαλής και τραχήλου .

Συμπέρασμα

Ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο του λάρυγγα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστεί η πρόληψη με την καλύτερη ενημέρωση για τιςσυνέπειες από το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τη λοίμωξη με τον ιό HPVώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση αυτού του καρκίνου και εφαρμογή των νέων χειρουργικών τεχνικών.

Βιβλιογραφία

1.     Zeitels SM, ed. Transoral treatment of early  glottic cancer. In: Smee R, Bridger P, eds. Laryngeal cancer: Proceedings of the 2nd World Congress on Laryngeal Cancer. Amsterdam, the Netherlands: Elsevier, 1994:373-83.

2.     Zeitels SM. Phonomicrosurgical treatment of early glottic cancer and carcinoma in situ. Am J Surg 1996: 172:704-9.

3.     Zeitels SM, Akst LM, Burns JA, Hillman RE, Broadhurst MS, Anderson RR. Office-based 532-nm pulsed KTP laser treatment of glottal papillomatosis and dysplasia. Ann Otol Rhinol LaryngoI 2006;115:679-85.

4.     Zeitels SM, Hillman RE, Franco RA, Bunting G. Voice and treatment outcome from phonosurgical management of early glottic cancer. Ann Otol Rhinol Laryngol SuppI 2002;111(suppl190):1-20.

5.     Zeitels SM, Burns JA , Lopez-Guerra G, Anderson RR, Hillman RE. 

      Photoangiolytic laser treatment of early glottis cancer: a new
      management strategy. Ann Otol Rhinol Laryngol SuppI 2008;199:3-  
       24.

6.     Marc Rubinstein, William B. Armstrong.Transoral laser microsurgery for laryngeal cancer: A primer and review of laser dosimetry. Lasers Med Sci. 2011 Jan; 26(1): 113–124.

7.     Gregory S. Weinstein ,Bert W. O'Malley Jr ,  Wendy, Snyder, Neil G. Hockstein MD, Transoral Robotic Surgery (TORS) for Base of Tongue Neoplasms The Laryngoscope. 09/2006; 116(8):1465-72.

8.     Genden EM, Desai S, Sung CK. Transoral robotic surgery for the management of head and neck cancer: a preliminary experience. Head Neck. 2009 Mar;31(3):283-9. doi: 10.1002/hed.20972.

9.     Weinstein GS, O'Malley BW Jr, Desai SC, Quon H. Transoral robotic surgery: does the ends justify the means? Curr Opin Otolaryngol Head Neck Surg. 2009 Apr;17(2):126-31.

10.  Park YM, Lee WJ, Lee JG, Lee WS, Choi EC, Chung SM, Kim SH. Transoral robotic surgery (TORS) in laryngeal and hypopharyngeal cancer. J Laparoendosc Adv Surg Tech A. 2009 Jun;19(3):361-8. 

11.  Gregory S. Weinstein, Bert W. O'Malley Jr, Transoral Robotic

      Surgery: Supraglottic Partial Laryngectomy. Ann Otol Rhinol  
       Laryngol January 2007 vol. 116: no. 119-23 

Διαβάστηκε 6023 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Απριλίου 2015 00:39

Website Security Test

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ